top of page

3 yoga-øvelser for bedre søvn

Å praktisere yoga har en rekke helsefordeler, både fysisk og mentalt. Du blir sterkere, smidigere og mer fleksibel, men visste du at yoga også er noe av det beste du kan gjøre dersom du synes det er vanskelig å sovne for kvelden?



En Harvard-studie gjort for noen år tilbake, viste til gode resultater av å praktisere yoga regelmessig for søvnkvaliteten. Både med tanke på å falle lettere i søvn, men også med god effekt på å sovne lettere igjen dersom skulle du våkne i løpet av natten.


Det finnes en rekke gode yogaøvelser du kan gjøre før du skal legge deg, og det er fint å variere disse ut ifra hvor du opplever spenninger i egen kropp. Felles for yogaøvelser som forsterker vår følelse av ro som er gunstige før vi skal sove, er at de er bakkenære, samt at vi med letthet og mykhet strekker og mykner opp områder på kroppen som har vært aktive gjennom dagen. I kombinasjon med gode og dype pust blir dette en nydelig måte å runde av dagen din på.  Noen sverger i tillegg til yoga nidra, også kalt yogisk søvn. Dette er en avspenningsteknikk der man kan oppleve dyp hvile.



3 yoga-øvelser for bedre søvn



1. Universalstillingen (Supta Matsyendrasana)


En nydelig beroligende stilling der du ligger på rygg og tvister ryggsøyle og mageregion. Tvisten medfører at du får tilgang til dype og gode pust. Her tøyes både skuldre, nakke, brystkasse, ryggsøyle, korsrygg og hofteområder.





2. Bena opp mot en vegg (Viparita Karani)


Med bena støttet opp mot en vegg (enten liggende på et gulvet eller i sengen din), får bena en velfortjent pause fra dagens mange tråkk. Legg gjerne et brettet håndkle under korsryggen for litt ekstra støtte. I disse omvendte øvelsene får bena god drenering når tyngdekraften støtter blod- og lymfesirkulasjonen tilbake mot hjertet. Dette gjør at bena kan oppleves mindre hovne. Her strekkes baksiden av bena og forsiden av kroppen avspennes.




3. Vekselpust i skredderstilling (Nadi Shodana)


Vekselpust kalles for nadi shodana på sanskrit. Dette er balanserende pusteteknikk, som også virker avstressende, beroligende og rensende.


Øvelsen gjøres tradisjonelt sett sittende i skredderstilling, men du kan også sitte på knærne eller på en stol (prøv å holde ryggen så rett og avspent som mulig). For å praktisere nadi shodana plasserer du først høyre pekefinger og langfinger i pannen. Videre benytter du høyre tommel og høyre ringfinger aktivt, når du åpner og lukker annethvert nesebor.


Start med å lukke høyre nesebor med høyre tommel. Pust inn gjennom venstre nesebor, hold lett, og lukk så venstre nesebor med høyre ringfinger. Pust ut gjennom det åpne høyre neseboret. Pust så inn igjen gjennom høyre, hold lett på toppen, og lukk høyre nesebor. Åpne opp venstre nesebor og pust ut. Dette er en runde. Etter hvert som du blir vant til øvelsen, kan du utvide tiden du sitter.




Kilder

241 visninger1 kommentar
bottom of page